Fula moroten

Pyssel, inredning, tips och mycket annat...

Mönstertips

Publicerad 2011-03-31 21:24:25 i Virkat,



Vill tipsa er om en blogg igen - Garn och Gott.
En tjej som är tokduktig på att virka och som nu även gett ut en egen virkbok. Gissa vem som kommer köpa den!
Kolla in hennes hemsida och förundras över vad man kan göra med en virknål och lite garn!

Om man vill prova på att virka, men inte är sugen på att köpa böcker till en början, så finns det en hel del gratismönster på hennes hemsida. Själv har jag bl.a. virkat bakelsen. Blev jättefin! Lägger upp en bild på alla mina bakelser m.m. när jag fått ihop ett litet kakfat. Nu ska jag fortsätta med min rosa prinsesstårta; som ska bli en present till en liten prinsessa ;)

/Emma

Engelsk konfekt

Publicerad 2011-03-28 18:05:48 i Virkat,



Perfekt bjudgodis! Räcker länge och innehåller inte så många kalorier. :) Det här är vad jag numera sysselsätter mig med på kvällarna. Jättelätta att göra om man har lite virkvana, behövs ingen beskrivning. Men om ändå man vill ha beskrivning så finns det hos Svarta Fåret. Beskrivningen fick iallafall jag på köpet när jag handlade garnerna (candy) som jag visat tidigare.

/Emma

Maränger - Gå bort present

Publicerad 2011-03-27 19:09:31 i Bakat/i köket,



Söndagspyssel! Vad härligt det är! Idag bakade jag loss. Det blev maränger. Sedan gjorde jag små fina presentpåsar (perfekt när man ska hem till en vän på fika elle så). Piffa upp påsen med fina sidenband i våriga fäger och en "poppig" etikett. Ser jättetrevligt ut och är oftast väldigt uppskattat. Skriv något halvlöjligt på etiketterna som "Husmor Emmas superdupergoda maränger".

Maränger är f.ö. urlätt att göra :)

ca 20 st
3 äggvitor, 2 dl socker, ca 1 krm ättika. Vispa först äggen, ättikan och en del av sockret till hårt skum, vispa sedan ner resten av sockret. (du ska kunna vända bunken upp och ned utan att smeten rinner ut). Gräddas ca 1h i ugnen på 100 grader.
/Emma

Symässa

Publicerad 2011-03-25 22:04:33 i Allmänt,



Idag var det symässa i Malmö. Gissa vem som var där!? Jag, morsan och moster åkte in och besökte mässan. Jättekul! Shoppade en del och är nöjd med inköpen, men lite besviken på mässan i övrigt. Inte så mycket garner och så, men däremot ett trevligt inslag med olika dukningar (ovan). Trevlig inspiration!



Nu ska jag leka lite med mina inköp; 2 böcker (scrapbooking och amigurimu), "godisgarner", pärlor och berlocker. Trevlig helg till er alla!

/Emma

Förvaring för örhänge

Publicerad 2011-03-22 22:21:06 i Inredning,

För ett tag sen tröttnade jag på min ständiga oreda bland mina örhänge. Funderade länge och väl på hur detta skulle kunna lösas och resultatet blev två spikar på skåpets utsida och ett gummiband runt om. Insåg sen att det såg förfärligt ut, även om upphängningsanordningen inte satt direkt synligt. Istället valde jag ut band i matchande färg för resten av inredningen i badrummet som jag knöt runt spikarna.



Väldigt praktiskt och det kan se ganska snyggt ut. Lätt att spika upp på insidan av skåp också om man vill gömma anordningen mer än vad jag gjort. Jag har även en liten hängare för mina halsband, men det får bli ett senare inlägg.
/Elin

Strandskatter #2 - Ramar

Publicerad 2011-03-22 19:42:14 i Inredning,

Jag blev inspirerad av mitt "strandarrangemang" som jag gjorde till ljuslyktan häromdagen. Så idag gjorde jag ytterligare en utflykt till standen och samlade på mig fler stenar och snäckor (fast mindre varianter). Rotade sedan fram gamla tråkiga träramar som jag tänkt länge att jag skulle piffa till.



Fram åkte också min gamla vän limpistolen. Den är bäst! Det är verkligen värt att investera i en limpistol (och det är faktiskt inte så fasligt dyrt), den går att använda till mycket. Sedan limmade jag stenar och snäckor för glatta livet. Jag gör nog en mer avskalad variant nästa gång, tyckte att det blev lite mycket nu, men känslan är där ändå. (Och förresten bör jag nog tillägga att snäckor är sjukt bra värmeledare, således risk för brännskador om man inte är lite kvick med limmandet!)
/Emma

Kort

Publicerad 2011-03-21 20:25:43 i Kort/Presenter,

Nu introducerar vi en ny typ av pyssel; korten. Enkelt och användbart pyssel. Personligt och charmigt till skillnad från sådana som man köper i affären. Dessutom är det oftast mycket mer uppskattat!



Använd en tjockare typ av papper eller kartong när du gör kort. Finns ofta att handla billigt i t.ex. leksaksaffärer. Sedan dekoreras korten med vad man känner för, bara fantasin sätter gränserna!

Varför inte anpassa kortet till den som ska få det? Ett fotbollsinspirerat kort till lillebror, ett elviskort till farsan och ett härligt rosaglittrigt kort till bästa vännen partypinglan? Här har vi använt oss av ett "dubbelkort" med band och två klistermärken. Stilrent!
/Elin

Strandskatter

Publicerad 2011-03-21 18:32:10 i Inredning,

När jag promenerade på stranden idag upptäckte jag att all is smält. Vilka skatter som gömt sig under isen! Jag älskar att säsongspynta ljuslykor m.m. På hösten ligger det kastanjer i ljuslyktorna, på sommaren blommor och grönt, under julen polkagriskarameller (Elins idé, blir toppenfint!). Efter min strandpromenad blev det således lite snäckor och stenar som får pryda ljusstaken. Så köp inga dyra prydnadsstenar eller annat att pynta med. Ut i naturen med er!

/Emma

Färgmatchade ljuslyktor

Publicerad 2011-03-19 18:18:47 i Inredning,

Ibland är det svårt att hitta till exempel ljuslyktor som matchar den övriga inredning hemma. Hos mig har vi lila som accentfärg. Jag hittade inga bra lila ljuslyktor, och de jag hittade tyckte jag var för dyra. Så jag köpte billiga ljuslyktor på ikea i klart glas. Sen valde jag en matt glasfärg som finns att köpa på till exempel panduro hobby. Enkelt att göra och skönt att inte behöva lägga mer än ett par tior på det.



Självklart kan man pynta ljuslyktorna mer. Själv har jag på andra ljuslyktor limmat fast strass-stenar i olika färger (återkommer med bild). Man kan ju självklart måla text eller liknanade på glaset också, men eftersom jag inte är den konstnärliga typen så fick det räcka med enfärgat över hela ytan för mig.
/Elin

Receptbok

Publicerad 2011-03-18 09:38:28 i Bakat/i köket,


Häromdagen tröttnade jag på alla mina "receptlappar" (urklipp från tidningar, nedskrivna recept m.m.) som låg och skräpade. Vilken röra! Så jag rotade fram en gammal ful (svart) anteckningsbok som jag piffade till. Limmade fast ett rosa papper som "botten" på framsidan som jag sedan dekorerade med en bit piffigt mönsterark och klistermärken. Här är det ju bara fantasin som sätter gränser! Gör något som passar din personlighet.

Sedan gjorde jag små bokmärken i sidan för att lättare hitta mina recept. Var så lat att jag bara tejpade fast dessa. Men bra blev det! Mindre röra och en receptbok jag blir glad av att titta på. :)

Elin har också gjort en version av receptboken (tror att det kanske var hon som kom på hela konceptet...). Denna kommer hon givetvis att lägga ut på bloggen också.

Nu frukostkaffe!
/Emma

Experiment

Publicerad 2011-03-17 18:01:32 i Virkat,



Har numera insett (efter ett antal mindre lyckade projekt) att det här med storleken på både garnet och virknålen är av ganska stor betydelse när man virkar amigurumis eller liknande. Så idag gjorde jag ett litet "experiment". Samma mönster, samma garn men olika storlek på virknålen (syns knappt någon skillnad på bilden jag tog). Trots så liten skillnad på virknålen så tycker jag att skillnaden på kakorna blev ganska stor! Hädanefter kommer jag vara lite mer noggrann med både garn och virknål innan jag börjar virka nästa gång.

Nu ska jag försöka rädda min misslyckade bakelse, tveksamt om jag lägger ut en bild på den. ;)
Trevlig kväll!
/Emma

Hylla till köket

Publicerad 2011-03-16 21:22:31 i Inredning,

I vårt kök får vi inte plats med mycket på den lilla bänkyta vi har. Vi kom till slut fram till att vi ville bygga en liten hylla till köket för att få plats med lite mer. Vi tog mått på bänken, funderade på hur hög vi ville ha den och sedan åkte vi till ett byggvaruhus. Väl där valde vi ut ett bra träslag för att matcha bänken och bad en anställd att såga till bitarna i rätt storlek. Med ett par vinkeljärn, skruvar och lite bets på brädorna fick vi en fin liten hylla till köket. Hela processen tog inte mer än en eftermiddag och jösses va bra det blev!


Det är dock en bra idé att mäta höjden på burkar och dylikt som man vill få plats med under hyllan. Vi glömde mäta vår kaffeburk, men hade en galen tur och lyckades få in den med en centimeters marginal.
/Elin

Nytt projekt?

Publicerad 2011-03-15 16:27:33 i Allmänt,



Nu har jag gått och fyndat på loppis igen. Hittade dessa gamla samlarbilder. Är de inte snygga!?! Blev blixtförälskad och kunde inte låta bli att köpa ett gäng. Nu ska jag bara komma på hur de ska användas. Kanske blir de en tavla? Eller snygga gratulationskort? Är det någon som har några bra idéer får ni gärna tipsa!
Nu ska här bakas!
/Emma

Ljuslykta

Publicerad 2011-03-14 21:24:52 i Allmänt,

Här är ett tips på enkelt pyssel för att fixa till en ljuslykta. Ljuslyktan var från början snygg, men kanske lite för opersonlig för min smak. Allt man behöver är någon form av metalltråd och pärlor. Metalltråd finns att köpa i olika färger, som till exempel svart om man skulle föredra det.



Trä bara pärlorna på tråden och fäst på ljuslyktan. På bara ett par minuter har man en mer personlig ljuslykta. Snyggt, eller hur! Pyssel behöver faktiskt inte vara så krångligt.
/Elin

Fikapaus

Publicerad 2011-03-13 20:57:33 i Virkat,



Här är en bild på mitt senaste alster. Ser riktig smaskig ut. Störst problem hade jag med rosen. Vilket pilljobb!

Ett tips är att använda sig av en liten pappskiva i botten för att få mer stadga i tårtan. Sen är det bra att klippa ut pappskivan innan man monterar. Det blir lite lättare så... (jag råkade nämligen glömma det). Nu ska jag jobba vidare med mitt nästa projekt - muffins! Jag kommer nog att göra ett eget mönster till muffins (tycker att de jag har inte är bra; svåra och krångliga). När det är färdigt lägger jag givetvis upp det på bloggen. Ha en skön kväll!

/Emma

Guldram

Publicerad 2011-03-13 13:02:39 i Inredning,



Här är ett gammalt projekt som jag gjort för ett bra tag sen. En billig träram blev lite piffigare med brun allmogefärg över hela ramen. Efter att den bruna färgen torkat stöpplade jag på lite guldig allmogefärg för att få till en lite "antik" känsla. Jag tyckte det blev ganska fint!
/Elin

Shopping!

Publicerad 2011-03-11 09:28:12 i Virkat,



Här är mitt senaste inköp. Butiken låg i ett helt vanligt villaområde, ner i en källare. Inte helt lätt att hitta! Men kvinnan som hade butiken var jättegullig och hjälpsam. Dit kommer jag gå i fortsättningen.

Är inte de små nystanen urgulliga!? Kunde bara inte låta bli dem. Ser ut som färgglatt smågodis. Nu ska jag virka engelsk konfekt tills jag storknar.
/Emma

Länkar

Publicerad 2011-03-10 20:40:35 i Allmänt,

Ta gärna en titt på vår uppdaterade lista med länkar. Vi kommer uppdatera med fler länkar till pysselbloggar och liknande inom kort. Håll till godo! /Elin

Ny filur

Publicerad 2011-03-09 19:01:36 i Virkat,


Här är min första amigurumi. Blev ganska nöjd med resultatet till slut. Tänker dock inte avslöja hur många gånger jag fick börja om... Svårast tyckte jag det var att få till jämna maskor. Är inte van vid att virka på det här sättet. Men jag ska nog bli bättre.

Upptäckte när jag var färdig att jag nog bör gå ner en eller två storlekar till på virknålen, för att maskorna ska bli tillräckligt täta.

Fäste en liten karbinhake i en flätad tråd och vips så blev den lilla maskoten en nyckelring.

/Emma

Välkomna till vår nya pysselblogg!

Publicerad 2011-03-06 16:35:06 i Allmänt,

Elins första amigurumi får namnge hela bloggen - fula moroten. På bloggen kommer vi skriva om pyssel och annat pill. Vi är inga "proffspysslare" utan glada amatörer som gillar roligt och användbart pyssel.

Uppdateringar om vilka vi är och vad vi helst pysslar och pillar med kommer framöver.

Om

Min profilbild

Fula moroten

Vi är några pyssliga tjejer som vill dela med oss av våra allra bästa pysseltips. Vi är alla duktiga på och intresserade av olika saker. Så du kommer snart upptäcka att bloggen handlar om det mesta man kan tänkas pyssla med. Allt ifrån handarbete och inredningstips till trädgårdsfix och nagelpynt. :) Kramar från Fula Morotens redaktion P.S. Vill ni kontakta oss så finns vi på fulamoroten(snabel-a)hotmail.se

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Följ min blogg med Bloglovin