Fula moroten

Pyssel, inredning, tips och mycket annat...

Halloweentips

Publicerad 2011-10-30 10:47:31 i Allmänt,

Här kommer världens enklaste dekorationstips för halloween. Du behöver ett styck vitt stearinljus samt ett rött. Smält det röda sterinet över det vita ljuset och vips så har du ett coolt halloweenljus.



Skrämmande hälsningar från fula morotens redaktion

Mattips

Publicerad 2011-10-26 21:28:00 i Bakat/i köket,

Nu ska ni få ett kanonbra bästa mattips! Detär kanske mest en sidorätt, men den är bara såååå god! Stek färska haricoverts lätt i lite olja eller smör. När de har blivit varma och fräst lite så pressa i en klyfta vitlök, salta och peppra. En liten stund innan servering skivar du ner lite parmesanost så att den får smälta lite innan det är dag att äta. Det blir helt galet gott!



Ta detta som tillbehör nästa gång du lagar mat. Du kommer inte bli besviken!
/Elin

Hjärtan

Publicerad 2011-10-23 20:41:34 i Allmänt,

Nu har jag börjat filura lite på vad jag vill göra för pyssel till bröllopet. En vän till mig hittade ett tips på nätet om hur man gör hållare till placeringskort i trolldeg. Jag hittade ett liknande tips på sidan brud och bröllop där det även finns ett bra recept på trolldeg (samma som jag använt mig av här).
Jag blev givetvis tvungen att testa själv! När jag väl hade gjort trolldegen insåg jag att jag inte hade någon bra ståltråd till själva korthållarna. Så det fick bli dekorationshjärtan istället. Det är perfekt om man använder en liten pepparkaksform eller liknande, så får alla samma form. Jag hade bara stora formar hemma, så jag fick göra de mindre frihand. När jag hade haft dem i ugnen i 1 timme väntade jag ungefär 24h innan jag började arbeta med dem.



Jag började med att sandpappra alla hjärtan för att bli av med ojämnheter och fula märken.



Därefter provade jag att måla dem med vanlig hobbyfärg. Jag tror att det är bra att vara ganska snabb när man arbetar med vattenbaserad färg eftersom ytan kan börja lösas upp lite om man kladdar för länge.



Och här ser ni resultatet! Eftersom vi redan har bestämt färgtema till bröllopet (rosa och grönt) målade jag hjärtan i lite olika rosa nyanser. Och sen kunde jag inte låta bli att måla ett par röda nu inför julen. :)



Jag tycker det blev ganska läckert eller vad säger ni?
/Elin

Rosa bandet

Publicerad 2011-10-18 20:15:42 i Allmänt,

Nu måste vi slå ett slag för rosa bandet kampanjen! Inte nog med att man bidrar till bröstcancerforskning utan man kan även köpa massvis med söta och användbara prudukter. I sortimentet från flera olika företag finns allt från rosa bandet-sallad till rosa spolarvätska för bilen. Fantastiskt! Det finns något för alla och om ni inte behöver något själva så passa på att köpa något fint till en vän eller familjemedlem. Man kan faktiskt börja planera julklappar redan nu. :)



Bilder från cancerfondens hemsida.

cancerfondens hemsida kan man se alla rosa produkter och där kan ni se var ni kan köpa dem. På bilderna ovanför ser ni blommor+sallad från Ica samt en skruvdragare från Clas Ohlson.
Så passa nu på att köpa något från kampanjen innan oktober är slut. :)
/Fula moroten med redaktion

Uppgradering av regnjacka - dragsko i huvan

Publicerad 2011-10-16 15:31:09 i Sytt/tyg,

Jag insåg behovet av en ny regnjacka efter ett par timmar i snöblandat regn och hittade ett mkt bra fynd på rean. Tyvär upptäckte jag till min irritation när jag invigde den att huva saknade dragsko och därför blåste av. Men, det var snabbt och enkelt åtgärdat :)
Det som behövs är att huvan har en kanal där man kan trä ett resårband (annars får du sy en söm ca 1.5 - 2 cm från kanten), ett resårband med två stoppar:
Öljetter och en öljett-tång:
Har du aldrig använt en öljett-tång innan så kan det vara värt att testa vilket håll man ska använda den på först, för det finns ett rätt och ett fel håll (den närmsta öljetten har blivit ihopklämd korrekt):
Sedan är det bara att försiktigt sprätta upp sömmen 2-3 cm längst ner på sidan av huvan så du kommer åt, klipp ett litet hål (för de här öljetterna räcker 2-3 mm i diameter) med en vass sax eller en håltång, var försiktig så hålet inte blir för stort!:
Sätt i en öljett utifrån och kläm till ordentligt! Var noga så inte tyget fastnar på baskidan och veckar sig:
Upprepa proceduren och sätt i en öljett en dryg cm längre upp:
Gör sedan likandant på andra sidan av huvan och trä i resårbandet, glöm inte att göra en knut i änden så det inte åker igenom och att sätta på "stoppen", sedan är det bara att dra igenom kanalen till andra sidan av huvan och göra likadant där. Fäst gärna en säkerhetsnål i änden få blir det enklare att trä genom:
Sy ihop sömmarna igen och voila! En kvart senare är jag redo att ge mig ut i höststormarna igen :)
Sanna - Schmii

Pumpatider!

Publicerad 2011-10-15 14:39:29 i Allmänt,

Nu är det högsäsong för pumpor. Så jag passade på att köpa en riktigt stor för att kunna göra supergott pumpabröd och rosta kärnorna. Men givetvis passar jag alltid på att göra en liten pumpalykta också. Visar ett par bilder från årets pumpajobb. Så här såg pumpan ut innan själva slakten.



Det enda som krävs för att göra en pumpa-lykta är egentligen bara några knivar av olika storlekar och en vanlig sked. För att göra en snyggare pumpalykta krävs lite proffsigare redskap, kniv+sked duger gott för mina lyktor! :)



Efter att man plockat fram redskapen är bara att börja med locket. Jag gör alltid locket i ett sicksack-mönster eftersom locket sitter säkrare då och dessutom är det väldigt enkelt att få snyggt.



Sen är det bara att ta ut kärnorna och det där trådiga inuti innan man kan börja gröpa ur själva pumpaköttet. Kom ihåg att spara kärnorna och pumpaköttet! Det är himla gott att ha i bröd, eller bara rosta kärnorna och äta som de är.



I locket skär jag alltid små lufthål för att det inte ska bli för varmt i pumpan när man tänder ljus. Det finns snyggare sätt att göra det (exempelvis göra runda hål), men det hade jag inte ork eller redskap till.



Jag ritar alltid på pumpan innan jag börjar skära ut ett ansikte. Det funkar att använda en bläckpenna. Det går (oftast!)  att ta bort genom att gnugga med ett vått papper. Tänk bara på att inte trycka för hårt när ni ritar, för då kan det vara svårt att få bort.



Efter det är det bara att sätta igång med det roliga! I år fick jag inspiration av en vän som skickade en bild på en urfin pumpagubbe där de skurit ut jättefina tänder. Så givetvis var jag tvungen att göra ett försök. Och nedanför ser ni resultatet. Inte världens vackraste pumpa, men jag tycker han blev ganska söt ändå. :)



Ska försöka komma ihåg att lägga ut ett foto när jag har tänt ljusen i lyktan.
Hoppas ni blev inspirerade att göra en egen lykta!
/Elin

Enkel makeover

Publicerad 2011-10-14 20:22:16 i Inredning,

Hösmörkret smyger sig på och då kan man passa på att fixa lite hemma. Vårt badrum är ett typiskt "hyreshus"-badrum. Halvkaklat och helt fantasilöst. Så när vi flyttade in ville jag göra något fint i badrummet. Hade sett väggdekor på bland annat ikea och blev sugen på att hitta något som passade hos oss. Hittade en superfin med ett träd och fåglar på panduro hobby som ni kan se på bilden nedanför. Numera finns det dock massor att välja på och flera webb-butiker! Gör en sökning på nätet så hittar ni säkert något ni tycker passar er!



Tycker det är en fantastiskt bra att man kan ta ner och byta ut när man tröttnat på det! :)
Så passa på att höstmysa lite och kanske fundera på en mini-makeover hemma hos er också.
/Elin

Griffeltavla

Publicerad 2011-10-11 19:23:00 i Allmänt,

Jag fick en liten griffeltavla av min syster (alltså Elin) som de skulle göra sig av med. Nu när jag flyttat så kände jag att jag ville sätta upp den någonstans i köket. En bra sak att skriva "kom ihåg" och inköpslistor m.m. på.
Mitt stora problem är att jag helst inte vill spika för mycket i väggarna. Lägenheten är nyrenoverad och det uppskattas nog inte så mycket av hyresvärden.
Således fick jag lösa problemet på annat sätt. Jag upptäckte att kylskåpet är en outnyttjad yta. Jag lunkade iväg till närmsta Lagerhousebutik. Där hittade jag små magneter (kostade 25:- för 6 stycken).
Jag limmade fast 4 stycken med min fina lilla limpistol och voila! En finfin griffeltavla i köket utan att ha behövt spika en endaste spik!
Jag hoppas ni har några mysiga pysseldagar i höstrusket. Nu ska jag sätta mig i soffan och virka nästa amigurumi och dricka en stor kopp te.
/Emma

Nygammal stol

Publicerad 2011-10-04 19:20:40 i Allmänt,

Jag fick min mammas gamla (ursöta!) sminkbord som "flyttpresent". Den tillhörande stolen var dock inte lika söt... Stolen i sig är sådär härligt sliten och charmig. Men sitsen hade sett sina bästa dagar och något behövde göras.
Här ska jag villigt erkänna att mina snälla föräldrar hjälpte till ganska mycket.
Vi började med att ta bort den gamla sitsen. Min snälla pappa hade hittat en gammal träskiva som han borrat lite hål i (det ska tydligen göras för att undvika "sugeffekt" mellan sits och dyna (?))
En gammal stolsdyna fick sedan, något justerad, agera ny stolsdyna.
Sedan fick min mamma komma till undsättning. Hon fixade fram ett ursött tyg som hon klippte till. Sedan var det dags att häfta fast tyget mot själva sitsen.
Sedan får man såklart sätta fast själva sitsen på stolen. I mitt fall använde vi (m.a.o. pappa) oss av vinkeljärn. Har tyvärr ingen bra bild av det. Men beroende på stol och dyna får man komma fram till något som passar det enskilda fallet.
Och såhär fint blev slutresultatet! Visst blev det tjusigt!?
Nu ska jag njuta av mitt fina sminkbord och min fina stol varje morgon när jag lägger min make up.
/Emma

101 nya idéer

Publicerad 2011-10-01 07:45:23 i Allmänt,

Det är ju ingen hemlighet att vi här på bloggen gillar att läsa "101 nya idéer" när den kommer ut med nya nummer. Det innehåller fantastiskt bra och faktiskt väldigt varierande pyssel. Så nu vill jag även passa på att slå ett slag för deras fina hemsida. Även där finns finfina pysseltips. Spana in den!
Trevlig mysig pysselhelg önskar jag Er alla!
/Emma

Om

Min profilbild

Fula moroten

Vi är några pyssliga tjejer som vill dela med oss av våra allra bästa pysseltips. Vi är alla duktiga på och intresserade av olika saker. Så du kommer snart upptäcka att bloggen handlar om det mesta man kan tänkas pyssla med. Allt ifrån handarbete och inredningstips till trädgårdsfix och nagelpynt. :) Kramar från Fula Morotens redaktion P.S. Vill ni kontakta oss så finns vi på fulamoroten(snabel-a)hotmail.se

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

Följ min blogg med Bloglovin